MEB’in, ‘okul dışı eğitim seçenekleri’ vurgusu yapılan Anayasa Mahkemesi kararının ardından sisteme yeni dahil ettiği özel öğretim kursu için 856 kurum başvurdu.
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, özel okula dönüşüm programına, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sayısı 3 bin 530 olan dershanelerden 2 bin 536’sının başvurduğunu, bunlardan 1463’ünün dönüşüm işlemlerinin tamamlandığını belirtti.
Anayasa Mahkemesi’nin 13 Temmuz 2015’teki kısmi iptal kararı sonrasında yeni bir çalışma yaptıklarını belirten Yelkenci, bununla ilgili yönetmelik değişikliğinin de yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Yönetmeliği, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararında üzerinde durduğu ‘okul dışı eğitim seçenekleri’ vurgusunu merkeze alarak düzenlediklerini anlatan Yelkenci, bu kapsamda “özel öğretim kursu” adında yeni bir kurum tanımladıklarını söyledi.
Anayasa Mahkemesi’nin 12 yaş sınırını kaldırmasıyla etüt eğitim merkezlerinin, ilkokul ve ortaokullara yönelik bir kurum haline geldiğini belirten Yelkenci, bu süreçte etüt eğitim merkezleri, özel öğretim kursları ve temel liselerin öğrencilere destek olacağını söyledi.
“Sistemde kontrolsüz kurumlar artık olmayacak”
Yelkenci, sisteme yeni dahil edilen özel öğretim kurslarının yönetmelik ve yönergede tanımlamalarının yapıldığını, çerçeve programın da Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylandığını belirtti.Bu kapsamda, özel öğretim kurslarına başvuru ve onay işlemlerinin, mevzuat düzenlemesine uygun sürdüğünü söyleyen Yelkenci, “Bu sistemin sağlıklı zeminde yürütülmesini sağlayacağız. Dershaneler gibi kontrolsüz kurumlar sistemde artık olmayacak” dedi.
Özel öğretim kursları için başvuran kurum sayısının 856 olduğunu anlatan Yelkenci, “Bugüne kadar özel öğretim kursu olmak için başvuru yapan 856 kurumdan 683’ünün programı onaylandı, 173’ünün programı düzeltmeler yapılmak üzere iade edildi. Şimdiye kadar 229 özel öğretim kursu açıldı” diye konuştu.
“1221’i temel liseye dönüştü”
Yelkenci, 1 Eylül 2015’e kadar özel okula dönüşen 1463 kurumdan 1221’inin temellise olduğunu belirtti. Temel liselere, mezunlara kurs verme imkanı da sağladıklarına dikkat çeken Yelkenci, böylece okul dışı eğitim seçeneklerinin çok daha çeşitli hale geldiğini bildirdi.
Ömer Faruk Yelkenci, 700 temel lisenin, mezunları için özel öğretim kursu onayı aldığını söyledi. Eksikliklerini tamamlayarak yeniden başvuran 174 temel lisenin de hazırladıkları programları bakanlığa gönderdiğini açıklayan Yelkenci, bu programların inceleme aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.