Mesleki Açık Öğretim Lisesi

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Mesleki Açık Öğretim Lisesi, AÖL ile tamamen aynı değildir. MAÖL’de yüz yüze eğitim ile alınması gereken alan/dal derslerinde devam mecburiyeti vardır. Peki Mesleki Açık Öğretim Lisesi tam olarak nedir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Endüstriyel alanlarda kurslar yoluyla, en az ilköğretim okulu mezunu gençlere meslek kazandırmak, mesleklerinde gelişmek isteyenlerin meslekî bilgi ve becerilerini yeni teknolojilere paralel olarak geliştirmek gayesi ile kurulan Mesleki Açık Öğretim Lisesi hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde… Mesleki Açık Öğretim Lisesi nedir? İşte cevabı…

MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ (MAÖL) NEDİR?

Endüstriyel alanlarda kurslar yoluyla, en az ilköğretim okulu mezunu gençlere meslek kazandırmak, mesleklerinde gelişmek isteyenlerin meslekî bilgi ve becerilerini yeni teknolojilere paralel olarak geliştirmek gayesi ile kurulmuş yaygın endüstriyel teknik eğitim kurumlarıdır.

Mesleki Açık Öğretim Lisesi’nde AÖL’den farklı olarak, yüzyüze eğitim denen ve örgün okularda bizzat öğretmenlerden meslek derslerini almak gerekir. Kültür (yani ortak) dersleri içinse tıpkı AÖL’de olduğu gibi yılda 3 kez sınava girilir.

İlköğretim/ortaokul mezunu veya tasdikname ile Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptıranlar 6 dönemde, Lise diploması ile kayıt yaptıranlar lise diplomalılardan en az 8 (sekiz) kişilik grup oluşması halinde 4 dönemde, grup oluşmaması halinde diğer guruptaki öğrencilerle devam etmeleri durumunda 6 dönemde biter.

Yüz yüze eğitim ile alınması gereken alan/dal derslerinde devam mecburiyeti vardır. Öğrenciler bu derslere okulun/kurumun belirlediği plan çerçevesinde hafta sonu veya akşamları devam etmek zorundadır.

Mesleki Açık Öğretim Lisesine bulunduğunuz il/ilçede yüz yüze eğitim vermekle yetkilendirilmiş Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile diğer okul/kurumlara kayıt dönemlerinde giderek kayıt yaptırabilirsiniz.

MAÖL BAŞVURU ŞARTLARI

Açık öğretim Lisesi’ne kayıt olmak için yaş sınırı yoktur.

Ortaokul veya İlköğretim Mezunu ya da Lise Ara Sınıfından ayrılmış herkes (zihinsel engellilerin dışında) kayıt olabilir.

Lise Mezunları da Açık öğretim Lisesine kayıt olabilirler.

Genel Lise eğitimi veren bir okuldan mezun olmuş olan öğrenciler, Açık öğretim Lisesi “Mesleki Açık öğretim Programı’na kayıt yaptırabilirler.

Meslek Lisesi öğrencileri Genel Lise Programına geçiş ve kayıt için başvuramazlar.

KAYIT İÇİN İSTENEN BELGELER

İlköğretim ve Ortaokul Mezunu öğrenciler;

– İki adet fotoğraf,

– Nüfus cüzdanı sureti,

– Ortaokul veya ilköğretim okulu mezunu ise, ortaokul veya ilköğretim okulu diploması asli,

– kayıt ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontu asli.

Lise Ara Sınıfından Ayrılan Öğrenciler;

– İki adet fotoğraf, nüfus cüzdanı sureti ve banka dekontuyla birlikte,

a) Alan seçmeli sınıf sistemi ile Ders geçme ve kredi sisteminden ayrılan öğrenciler, tasdikname ve Öğrenim Belgesi asli ile

b) Yurt dışında öğrenim görmüş öğrenciler, kredilendirilmiş denklik belgesi asli ile başvuracaklardır.

c) sınıf sisteminden ayrılan öğrenciler, Tasdikname ve Ek-2 öğrenim Belgesi asli ile

Mesleki Açık öğretim Programına başvuranlar için;

Herhangi bir meslek Lisesi son sınıfından ayrılarak Mesleki Açık öğretim Programına kaydolacak öğrencilerden sınıf sisteminden veya ders geçme ve kredili sisteminden ayrılanların, tasdiknamelerinde staj yaptıklarını gösteren bir ibare yoksa tasdikname ile ayrıldıkları okuldan alacakları staj durumlarını belirten resmi bir yazıyı diğer kayıt evrakları ile birlikte il irtibat bürolarına teslim edeceklerdir.

d) Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri;

Bu öğrenciler Tamam kalfalık belgesinin noter onaylı sureti ve EK-2 belgesinin asli ile kalfalık Belgesinde öğrenim gördüğü meslek alanına uygun Mesleki Açık öğretim Programı kapsamında yer alan Endüstri Meslek Lisesi bölümlerinden birine kayıt yaptırabilirler.

e) Askerlikle İlişiksiz Belgesi, Mesleki Açık öğretim Programına kayıt yaptıracak öğrencilerden askerlik çağına girmiş olup 1983 ve daha büyük doğumlu olanlar bağlı bulundukları askerlik şubelerinden “askerlikle ilişiksiz belgesi” alarak kayıt evrakları ile birlikte İl İrtibat bürolarına teslim edeceklerdir. Kayıt döneminde bu belgeyi teslim etmeyen öğrencilerin kayıtları kabul edilmeyecektir.

Mesleki Açık öğretim Programına kayıt yaptıracak öğrencilerden askerlik yükümlülüğünü yerine getirenler ise; Terhis Belgesinin asli, Askerlik cüzdanının fotokopisi veya bağlı bulunduğu askerlik şubesinden alınan resmi belgeden herhangi birini mutlaka kayıt evrakları ile birlikte İl İrtibat bürolarına teslim edeceklerdir. Kayıt döneminde bu belgelerden herhangi birini teslim etmeyen öğrencilerin kayıtları kabul edilmeyecektir.

Kaydı Silik durumdaki Açık öğretim Lisesi Mesleki Açık öğretim Programı öğrencilerinden de kayıt işlemlerinde askerlikle ilgili yukarda adi geçen belgeler istenecektir.

f) Mesleki Açık öğretim Programına kayıt olmak için müracaat eden öğrencilerden kayıt yaptıracakları okul türü ve bölümleri ile ilgili varsa kalfalık-Ustalık belgeleri veya bölüm diplomalarının onaylı bir örneğini kayıt evrakları ile birlikte teslim edeceklerdir.

Kayıtlar sona erdikten sonra gönderilen veya teslim edilen kalfalık-Ustalık belgeleri veya bölüm diplomaları gibi belgeler bir sonraki kayıt döneminde dikkate alınacaktır.

g) Ön kayıt için öğrencilerin öğrenim Belgesi aslini (tasdikname-diploma) ve Askerlikle İlişkisiz Belgesini sunmaları gerekmektedir.

MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ BÖLÜMLERİ

MAÖL Mesleki Açık Öğretim Lisesinde; Endüstri Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi ve İmam Hatip Lisesi programları uygulanmaktadır. MAÖL Mesleki Açık Öğretim Lisesinde bulunan alan ve dalları şunlardır:

1- ADALET ALANI
2- AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ ALANI
3- AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ ALANI
4- BAHÇECİLİK ALANI
5- BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
6- BÜRO YÖNETİMİ ALANI
7- ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
8- DENİZCİLİK ALANI
9- EĞLENCE HİZMETLERİ ALANI
10- EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI
11- ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI
12- GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI
13- GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ALANI
14- GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI
15- GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ ALANI
16- HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ ALANI
17- HARİTA-TAPU-KADASTRO ALANI
18- HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ ALANI
19- HAYVAN SAĞLIĞI ALANI
20- İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI
21- KİMYA TEKNOLOJİSİ ALANI
22- KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ ALANI
23- KUYUMCULUK TEKNOLOJİSİ ALANI
24- LABORATUVAR HİZMETLERİ ALANI
25- MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANI
26- MATBAA ALANI
27- METAL TEKNOLOJİSİ ALANI
28- METALURJİ ALANI
29- METEOROLOJİ ALANI
30- MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIMI ALANI
31- MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ ALANI
32- MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI
33- MÜZİK ALETLERİ YAPIMI ALANI
34- PAZARLAMA VE PERAKENDE ALANI
35- PLASTİK TEKNOLOJİSİ ALANI
36- SANAT VE TASARIM ALANI
37- SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ALANI
38- TARIM TEKNOLOJİSİ ALANI
39- TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI
40- TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI
41- ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI
42- YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
43- İMAM HATİP ALANI

  • Diğer Yazılar

    Eğitim Koçluğu

    Eğitim Koçluğu Nedir? Eğitim koçluğu öğrencilerin kendi potansiyellerini tanımasını sağlayıp, bu potansiyeli ortaya çıkaran koçluk modelidir. Eğitim koçunun temel amacı öğrencinin gelişmesine yardımcı olmaktır. Koçlar, öğrencilerin rehberidir. Öğrencilerin kendini tanıması, hedeflerDevamını Oku

    Fizik özel ders

    Maddeyi, hareket ve davranışlarını, onu oluşturan parçacıkları inceleyen bilim dalı olan Fizik;  önemli özel ders lerden biridir, Lisede veya Üniversite hazırlıkta fizik dersinde daha iyi olmak istiyorsanız doğru yerdesiniz.  SizeDevamını Oku