Çocuğun sürekli olarak uykuya dalamaması, çok uyuması, uykuda kâbus görme gibi sorunlar yaşamasıdır. Bazı yaşlarda uykuda kısa süreli düzensizlikler olabilir. Ancak bu durum, uzun süre devam ederse ve çocuğun sağlığını, yaşamını etkiler hale gelirse üzerinde durulmalıdır. Alınacak önlemlerle uyku düzenli hale getirilebilir.
Nedenleri:
Fizyolojik nedenler, psikolojik sorunlar. Çocuğun uyuduğu yerde uyanmaması, (insan bedeni, uykudan uyandığı zaman yeniden uyumak için hazırlık yapar, bu aşamada uykuya daldığı yerde uyanması önemlidir. Örneğin annesinin yatağında uyuyan bir çocuğun yalnız uyandığında uykuya yeniden hazırlanması zorlaşır). Çocuğun uyuduğu odanın gürültülü ve çeşitli uyaranlarla dolu olması. Gündüz uykusunu fazla alması. Travmatik olaylar, kaygı bozukluğu, depresyon gibi bozukluklar.
Çocuğunuz uyku sorunu yaşıyorsa:
• Çocuğunuzun kendi yatağında, uyandığında olacağı şekilde uyumasını, her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmasını sağlayın. Uykusunu almasa bile hep aynı saatte uyanması, uykuyu düzenler.
• Uyuduğu odanın sessiz, uyaranlardan arınmış olmasına dikkat edin, uyuyacağı zaman onun ilgisini çekecek uyaranları oradan uzaklaştırın.
• Uyku zamanı geldiğinde atlama, sıçrama gibi hareketli aktivite ve oyunlara son verin, bunun yerine duş yaptırmak, kitap okuma gibi onu rahatlatacak şeyleri seçin.
• Uyuması için baskı yapmayın; “uyuman lazım, hadi yat” yerine “artık dinlenelim” gibi ifadeler kullanın.
• 4–5 yaşından sonra gündüz uyku ihtiyacı azaldığından bu yaşlarda gündüz çok uyuyan çocuk gece uykuya dalmakta zorlanır. Bu yüzden çocuğunuz gündüz uyuyacaksa 12.00–12.30 saatlerinde uyumasını sağlayın, daha geç veya daha uzun süre uyursa uykuyu aldığından gece yatmak istemez.
• Bozukluğun önüne geçemiyorsanız bir uzmandan yardım alın. Sorun, fizyolojik bir nedene ya da depresyon gibi psikolojik kökene bağlıysa gerekli ilaç tedavisi, psikoterapi gibi tedavileri yaptırın.