Bebeğimizin bizlerle kavuşması için gün sayılır. Bu gün sayımlarında kimi zaman endişeler duyulur. Ortalama 9 ay boyunca hiç gidilmediği kadar doktora gidilir, tahliller yapılır, sonuçlar alınır. Beklenen o an gelir kucakta eve bir bebekle dönülür. Bundan sonraki süreç bebeğin gelişimi üzerine kurulur. Bu aşamada bebeğin sosyal gelişimi nasıl oluyor ona göz atalım.
Gülümseme: 4-8 haftalıkta çocuk annesini görünce bilinçli olarak mutluluğunu gülümseyerek ifade eder.
Yabancılara tepki: Küçük bebekler, alışık olmadıkları kişilere tepki göstermez. 7-9 aylıkta yabancıları yadırgama başlar.
Oyun: 3-4 aylıkta ellerini hareket ettirerek oynamaya başlar. 6 aylıkta basit oyunları (el çarpma, yüzünü saklama, vb) anlamaya başlar. 18 aylıkta büyükleri taklit eden oyunlar (süpürme, toz almak, vb) yapar.
Yemek: 9 aylıkta katı parçalı besinleri rahatça çiğneyerek yiyebilir. 16 aylıkta kaşığı ağzına götürerek kendi yer, ancak 18 aylıkta bunu daha rahatça yapar ve iki eliyle fincanı tutarak ağzına dökmeden götürebilir. 3 yaşında kaşık ve çatal kullanarak yemeğini kendisi yiyebilir.
Davranış
Gülümseme
6.hafta
Eşya yakalama
5. ay
Desteksiz oturma
7. ay
Kelime söyleme .
11. ay
Kısa cümle yapabilme
22. ay
Kendi kendini besleyebilme
18. ay
Kendi kendine giyinme
4. yaş
Çiş kontrolü
Başlangıç (yaptıktan sonra söyleme)
15-18. ay
Gündüz
2. yaş
Gündüz ve gece
3. yaş
Yürüme
12. ay
Bebeklerle ilgili diğer verilen bilgilerde olduğu gibi bu değerlerin ortalama değerler olduğu ve normal çocukların da bu fonksiyonları daha erken veya daha geç yapabileceği unutulmamalıdır. Burada yazılı olan gelişim evreleri ayları arasında oldukça fazla fark görülürse, anne veya baba tarafından farkedilir bir gelişim sorunu varsa geç kalınmadan çocuk doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin. Erken alınacak her önlem, çocuğunuzun gelişimini daha sağlıklı sürdürmesine yardımcı olacaktır. Sağlıklı nesiller için anne ve babaların çocuklarına ilgisiz kalmamaları gerekir